Krem z suszonych pomidorów

Dodaje kolejny przepis. Trochę inna, wg mnie lepsza odmiana ulubionej zupy Polaków, tzn. pomidorowej. A mianowicie krem z suszonych pomidorów. Powiem szczerze, podaję proporcję jakich użyłam do mojej zupy, ale do kremu trochę jej brakowało.

Potrzebujemy:
- bulion drobiowy lub warzywny 2l
- 1 cebula
- por
- 2 ząbki czosnku
- suszone pomidory 150 gram
- pomidory w puszce, krojone lub w całości - ja użyłam pomidorów Nostia (dostępne w LIDL)
- masło 2 łyżeczki
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz

Jeśli chodzi o przyprawy do ja lubię bardziej doprawione potrawy więc dodałam więcej oregano i bazylii. Zupa była ostrzejsza i miała wyraźniejszy smak.

Przygotowanie:
Kroimy por w plasterki, cebulę w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło i na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i por, czekamy aż się podsmażą. Pod koniec dorzucamy czosnek. Wszystko wrzucamy do osobnego garnka. Na patelni krótko podsmażamy pokrojone w paski suszone pomidory, dodajemy pomidory z puszki i chwilę razem smażymy. Również przerzucamy do garnka. Całość zalewamy naszym bulionem i wszystko razem DUSIMY - nie gotujemy - przez 20 minut. Na koniec wszystko miksujemy na gładką masę i doprawiamy przyprawami.
Można ozdobić listkiem bazylii. Zupa jest PYCHA!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do pisania swoich opinii, do zadawania pytań.
Dziękuję Wam za każdy zostawiony po sobie ślad.
Obiecuję, że na każde zapytanie będę odpowiadać szczerze i jak najszybciej będę mogła.
Zapraszam do KONTAKTU. :)