Yambalaya - cóż to takiego?

 

Czym takiego jest jabalaya? Pierwszy raz tą nazwę zobaczyłam w moim jadłospisie na ten tydzień i od razu mocno mnie zaciekawił. Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły ryż z warzywami, ale przygotowuje się to nieco inaczej. W internecie znalazłam wiele odmian tej potrawy. Ja zrobiłam wersję wegetariańską.

Co będzie nam potrzebne: 


Po pierwsze paprykę kroimy na kawałki, cebulę i czosnek drobno siekamy.



Po drugie do rondelka wlewamy odrobinę oliwy, w drugim gotujemy ryż. Pamiętajcie że ryż brązowy gotuje się dłużej, dlatego najlepiej wstawic go jako pierwszy, a resztą zając się później. 



Na rozgrzaną oliwe wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy. Dokładamy paprykę, kukurydzę i pomidory z puszki. 


Wszystko razem podsmażamy, następnie dusimy przez około 15 min. W tym czasie również dochodzi nasz ryż. 


Po 15 minutach, wrzucamy ryż do warzyw i gotujemy jeszcze ok 5 -6 minut, aż ryż nie wsiąknie pozostałości wody. 

 

GOTOWE!


smacznego ;) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do pisania swoich opinii, do zadawania pytań.
Dziękuję Wam za każdy zostawiony po sobie ślad.
Obiecuję, że na każde zapytanie będę odpowiadać szczerze i jak najszybciej będę mogła.
Zapraszam do KONTAKTU. :)